امروزه آفرود سواری یکی از ورزش های مورد علاقه بسیاری از جوانان است. آفرود به معنای رانندگی در خارج جاده ها، بیراهه و شرایط سخت می باشد. اما آفرود سواری تنها به این مرحله ختم نمی شود چراکه مسابقاتی در این زمینه نیز برگزار می شود که بسیار هیجان انگیز و لذت بخش می باشد. خودروهای آفرود سواری باید دارای ویژگی های متناسب با این عملکرد داشته باشند و افرادی که علاقه به این ورزش دارند باید از نکات مهم مرتبط با آن مطلع شوند. در ادامه این مقاله به نکاتی همچون ویژگی خودرو آفرودی، لوازم مورد نیاز برای آفرود، شیوه رانندگی در شرایط سخت و مواردی از این قبیل خواهیم پرداخت.
خودروهای مناسب آفرود
یکی از مهم ترین ویژگی خودروهای آفرودی مجهز بودن به سیستم سیل چهار چرخ متحرک است. عملکرد این سیستم به گونه ای است که قدرت پیشرانه را به چهار چرخ خودرو منتقل می کند. توجه داشته باشید بسیاری از شرکت های خودروسازی از این سیستم برای تولیدات خود استفاده می کند، بنابراین داشتن این سیستم به تنهایی برای آفرود کافی نمی باشد.
از دیگر قابلیت های یک خودرو آفرودی داشتنم شاسی مستقل است، به این صورت که بدنه خودرو جداگانه ساخته شده باشد و سپس روی شاسی سوار شود. دلیل اهمیت شاسی مستقل محافظت از اتاق خودرو در برابر موانع مختلف می باشد. همچنین کاربر می تواند با شاسی مستقل تجهیزات اضافه تری را به خودرو اضافه کند.
ارتفاع زیاد نیز جزو نکات مهم خودروهای آفرود سورای می باشد، چراکه با این قابلیت هنگام عبور از مسیر های سخت بدنه و قسمت زیرین خودرو با زمینن برخورد نخواهد داشت.
داشتن تایرهای مخصوص نیز بسیار مهم است، تایر آفرودی نه باید خیلی پهن باشد و نه باید خیلی نازک باشد. تایرهای پهن احتمال گیر کردن در گل و لای را افزایش می دهد.
هر چقدر حجم موتور خودرو بالاتر و از قدرت بیشتری برخوردار باشد، آفرود سواری راحت تری در پیش روی کاربر است.
خودروهایی که در ادامه به نام انها اشاره خواهیم کرد برای آفرود مناسب هستند.
- جیپ صحرا
- جیپ آهو
- جیپ شهباز
- سانگ یانگ کوراندو نسل دوم
- سانگ یانگ اکتیون
- سانگ یانگ رکستون Y250، Y290 و (G4) Y400
- نیسان رونیز
- نیسان پاترول
- نیسان پیکاپ
- شورولت بلیزر
- پیکاپ ریچ
- پیکاپ آمیکو آسنا
- پاژن
- پاجرو میتسوبیشی
- مرسدس بنز کلاس G
- رنج رور کلاسیک
- رنج رور ایووک
- سوزوکی گرند ویتارا
- تویوتا پرادو Perado
- تویوتا لندکروزر Land Cruiser
- تویوتا اف جی کروزر FJ Cruiser
- تویوتا فورچونر Fortuner
- تویوتا هایلوکس Hilux
- نیسان پاترول سری 160، 260 و پاترول سافاری
- نیسان پیکاپ
- نیسان رونیز
- وانت کاپرا
لوازم مورد نیاز برای آفرود
بی شک آفرود سواری هیجان بسیار زیادی دارد اما می تواند سفری پرمخاطره با اتفاقات غیرمنتظره باشد، به همین دلیل باید لوازم که مورد نیاز آفرود است را به همراه داشته باشید. به همراه داشتن این لوازم از نکات مه آفرود سواری است که در ادامه به آنها می پردازیم.
- کیسه خواب، سایبان، چادر، زیر انداز و صندلی تاشو
- لاستیک زاپاس و ابزارهای پنچرگیری
- جامپ استارتر
- چراغ قوه و قطب نما
- دستکشهای مقاوم
- نقشه و جی پی اس
- فلاسک آب و غذا به اندازه کافی
- بنزین اضافه و زنجیر چرخ
- بیل، طناب، قلاب، قرقره مخصوص و تسمه بکسل
- تیغه برف پاککن اضافه
- وینچ 4 تنی
- کمپرسور باد فندکی
- جارو شارژی مسافرتی و گرم یا سرد کننده خوراکی
- کیسه زباله و لیوان
- پوشاک و کفش طبیعت گردی
- داروهای شخصی و کیف کمک اولیه
- شمع، فیوز، فیلتر و لامپ اضافه
- تمام روغنها و مایعات مورد نیاز ماشین
- کارد، چاقو و تبر تیز
- کیسه زباله، باربند و کپسول آتشنشانی
اصطلاحات فنی خودروهای آفرودی
دیفرانسیل
دیفرانسیل به قطعه ای گفته می شود که شامل چنده چرخ دنده است که بین دو چرخ در محورهای عقب، جلو و یا هر دو قرار می گیرد و وظیفه تقسیم قدرت موتور بین دو چرخ را برعهده دارد. قفل دیفرانسیل این اکان را به شما می دهد که در مسیرهای آفرودی انتقال نیروی موتور را به صورت 50، 50 بین دو محور تقسیم نمایید.
4WD یا چهار چرخ متحرک
این سیستم که دارای انواع مختلفی می باشد، امکان انتقال قدرت و گشتاور را به چهار چرخ خودرو فراهم می سازد.
گیربکس کمکی یا جعبه دنده
این گیربکس دارای 4 حالت 4H ،2H ،N و 4L می باشدو به منظور رساندن قدرت خروجی از گیربکس اصلی به تمام چرخها استفاده میشود. جعبه دنده روی خودروهای آفرودی 2 دیفرانسیل روی گیربکس اصلی نصب میگردد.
حالت N یا خلاص
در حالت N گیربکس کمکی کاملا خلاص است و قدرتی را از شفت گیربکس دریافت می کند و شفت هرز می چرخد.
حالت 2H یا دو چرخ متحرک
به این حالت که تک دیفرانسیل نیز نامیده می شود، رانندگی معمولی با سرعت بالا صورت می گیرد. در وضعیت 2H عملکرد دنده ها بر اساس ضرایب معمولی برای رانندگی در مسیرهای شهری در نظر گرفته می شود.
حالت 4H یا دنده کمکی با نسبت بالا
4H حالتی از گیربکس است برای رانندگی در مسیرهای لغزنده، گلی، شنی و… استفاده می شود. کشش و چرخش چراخ ها در این مسیرها بیشتر از هر زمان دیگری مورد نیاز است.
4L دنده کمکی با نسبت پایین
برای گذر از مسیرهای سخت و دشوار مانند شیبهای تند، گیر کردن در گل و لای یا برف حرکت در شن و ماسه یا عبور از صخره از حالت 4L استفاده می شود. توجه داشته باشید در این حالت نباید با سرعت بالا رانندگی کنید چراکه گیربکس دچار آسیب خواهد شد.
رانندگی در محیط گل آلود و جنگل
قبل از اینکه بخواهید با ماشین آفرود وارد سطوح گل آلود و باتلاق شوید، عمق آن را بسنجید. اگر گل و باتلاق عمیق باشد نمیتوانید ریسک رانندگی در آن را بپذیرید و ممکن است ماشین در گل و لای گیر کند.
رانندگی در کویر
برای رانندگی در کویر نباید از لاستیک با آج درشت استفاده کنید زیرا این آجها باعث کندن شنها و فرو رفتن ماشین میشود. اگر ماشین شما در کویر گیر افتاد از گاز دادن زیاد خودداری کنید زیرا این کار سبب بیشتر کنده شدن شنها و فرو رفتن ماشین میشود. بهتر است در این زمان باد لاستیکها را کم کنید و از دیگر خودروها برای بکسل کردن کمک بگیرید. برای رانندگی در کویر حتما پرچم به همراه داشته باشسید تا اگر گیر افتادید قابل رویت باشید.
رانندگی در ساحل
ساحل نیز یکی از مکانهایی است که رانندگان آفرود برای رانندگی انتخاب میکنند. برای رانندگی در ساحل باید باد تایرها را از ۱۵ تا ۲۰ Psi کم کنید. همچنین نباید به طور ناگهانی جهت فرمان را تغییر دهید زیرا این کار باعث میشود که ماشین در ماسهها گیر کند. اگر ماشین در ماسه گیر کرد نباید زیاد گاز بدهید چراکه ماسه نرم است و ماشین بیشتر فرو میرود.
رانندگی در صخره
برای رانندگی در صخره باید روی دنده سنگین حرکت کنید و سرعت پایین داشته باشید. برای اینکه بدانید میتوانید فنرهای خودرو را تنظیم کنید یا نه باید به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید تا اطلاعات لازم را به دست آورید و بتوانید با توجه به ابعاد زاویه ورود، خروج و شکست خودرو مسیر مناسب را انتخاب کنید. اگر فنرها قابل تنطیم است ارتفاع آن را افزایش دهید. برای اینکه بتوانیدپ خودرو را در سنگلاخ و صخره کنترل کنید باید به آرامی گاز دهید و قدرت ماشین را کنترل کنید.