یکی از دغدغههای امروز رانندگان بویژه فعالان حوزه تاکسیهای اینترنتی، کاهش مصرف بنزین خودرو است. چالشی که اگر راه حلهای مناسبی برای آن باشد، موجب صرفهجویی چشمگیری در هزینههای جاری خودرو خواهد شد.از این رو باما همراه باشید تا به روشهای کاهش مصرف سوخت خودرو در جادههای کشور عزیزمان ایران بپردازیم. روشهایی که در این مقاله به آن پرداخته شده است، به صورت فنی و علمی توسط فروشگاه لوازم اسپرت خودرو رئوفی بررسی و مورد آزمون خطا قرارگرفته است.
در این مقاله میخوانید
مدت زمان تخمینی مطالعه: 8 دقیقه
چرا مصرف سوخت خودرو افزایش میابد؟
سوال مهمی که در ابتدا باید بپرسیم، علت افزایش مصرف بنزین خودروست. عللی که با بسیاری از آنها آشنا هستید و شاید برخی از آنها حتی به گوشتان نخورده باشد! آنچه از سوختن بنزین در موتور خودرو میدانیم، به طور مستقیم با افزایش یا کاهش فعالیت آن در ارتباط است. اتفاقاتی که منجربه افزایش فعالیت موتور شود منجربه افزایش مصرف سوخت نیز خواهد شد. اما نکته مهمی که وجود دارد این است که آیا این افزایش فعالیت طبیعیست یا مشکلی وجود دارد!؟
تشخیص افزایش مصرف بنزین بخاطر ایراد فنی
یکی از مسئولیتهایی که هر راننده در قبال خودرو خود دارد، نگهداری مداوم، دقیق و اصولی از آن است. در بسیاری موارد افزایش سوختن بنزین در موتور خودرو به علت خرابی و یا ایراد فنی است و راننده باید در قبال این موضوع هوشیار باشد.
چک لیستی که برای تشخیص این ایراد باید به آن توجه کنید:
- مصرف طبیعی سوخت خودرو در هر ۱۰۰کیلومتر را از روی دفترچه راهنمای خودرو مشاهده کنید(همان صدی چند میسوزاند؟!)
- مصرف سوخت را با دفترچه راهنمای خودرو مقایسه کنید. برای این کار بهتر است از کامپیوتر سفری خودرو که امروزه اکثر خودروها به آن مجهز هستند، کمک بگیرید.
- سعی کنید برای آزمایش خود، از بنزین سوپر برای سوختگیری استفاده نمایید.(علتش را هیچکسی بهتر از شما نمیداند!)
- در صورتی که آمار و ارقام بدست آمده از مقایسه شما حکایت از مصرف غیر طبیعی بنزین داشت، اقدام به بررسی و رفع موارد اولیه کنید.
- باد لاستیکها را چک و تنظیم کنید.
- از عدم نشت بنزین در فضای کاپوت یا زیر خودرو اطمینان حاصل نمایید.
- سپس مجدد آزمایش کنید.
اگر همچنان مصرف سوخت با آنچه در استاندارد دفترچه راهنما ذکر شده بود مغایرت داشت، با ما برای بررسی روشهای کاهش مصرف سوخت خودرو همراه باشید.
روشهای کاهش مصرف بنزین
همه آنچه با آن سروکار داریم، فنی است! بنابراین برای استفاده از برخی روشهای فنیتر که در ادامه به آن اشاره میکنیم، حتما از یک تعمیرکار متخصص در کار خود کمک بگیرید. اما اکنون چه باید کرد؟
- قبل از هرچیز از صحت عملکرد موتور خودرو، که میتواند مزنون اصلی باشد اطمینان حاصل کنید.
- شمعهای موتور را بازکرده، تمیز کنید و یا به تشخیص تعمیرکار آنها را تعویض کنید تا به عملکرد صحیح خود دست یابند.
- روغن موتور را تعویض کنید و از روغنهای استاندارد و باکیفیت استفاده کنید.(ضرر نمیکنید هرگز!)
- فیلتر بنزین و فیلتر هوای خودرو را تعویض کنید.
- سعی کنید با کمک تعمیرکار در صورت امکان، فضای بیشتری را برای مکش هوا فراهم آورید. استفاده از فیلترهای اسپرت و مجرا سازی استاندارد(بیخطر) برای کاهش مصرف سوخت بسیار راهگشاست.
- از صحت عملکرد و سلامت سیلندرها و اجزای آن (مخصوصا واشر سرسیلندر) اطمینان حاصل نمایید.
- سلامت تسمه تایم خودرو را بررسی کنید و درصورت نیاز آنرا تعویض کنید.
- حالا نوبت بررسی سنسورهای اکسیژن است! حتما از صحت عملکرد آنها مطمئن شوید. معمولا با یک دیاگ زدن ساده وضعیت آنها مشخص میشود.
- سپس در اولویت آخر به سراغ مابقی اجزای موتور بروید.
فرض میکنیم حال موتور خودروی شما خوب است. پس وارد غول مرحله بعد میشویم! حال جعبهدنده خودرو شما چطور است؟
- گیریبکس خودرو را توسط یک متخصص مجرب بررسی کنید. هرگونه ایراد را در بخشهای مختلف بخصوص صفحه کلاچ را رفع نمایید.
- در بخش داخلی خودرو به تنظیم بودن سیم کلاچ و سیم پدالهای دیگر توجه کنید.
نقش سیستم ترمز و فرمان در مصرف سوخت خودرو
- ترمز خودرو را به صورت کامل بررسی کنید. از تعویض روغن ترمز آغاز کنید و در نهایت به لنتها برسید.
- از سلامت دیسک ترمز حتما مطمئن شوید. در صورت زدگی یا خوردگی و یا فرسودگی، آنها را تعویض کنید.
- میزان بودن فرمان خودرو از اهمیت ویژهای برخوردار است. تلاش رانندگان برای بین خط نگهداشتن خودرویی که انحراف حرکتی دارد، مصرف بنزین را به شدت افزایش میدهد.
- از هدیرولیک فرمان مطمين شوید و یا اگر فرمان خودرو شما برقی است، عملکرد آنرا بررسی نمایید.
- بالانس چرخها و باد لاستیکها و کیفیت آنرا بررسی کنید و از سایز مناسب و استاندارد آن استفاده نمایید. استفاده از تایرهای بزرگتر کوجب افزایش مصرف سوخت خواهد شد.
همه چیز درست بود؟! پس مشکل از کجاست؟ نکته همینجاست
نقش کاتالیزور و اگزوز در مصرف بنزین
مشکل اصلی همینجا پنهان شده است. اغلب به میزان ورودی هوا توجه میکنیم اما فراموش کردهایم به بیشتر از میزان ورودی، فضا برای خروج نیاز داریم. نقش کاتالیزور و اگزوز در مصرف سوخت بسیار اهمیت دارد. بمرور زمان، فضا کاتالیزور خودرو بواسطه فرایندهایی که بابت کاهش آلایندگی صورت میپذیرد، تنگ و تنگتر میشود و در نتیجه راه برای خروج دود سختتر خواهد شد. از طرفی اینکه در محفظه منبع اگزوز و یا خروجی آن فضای کافی برای خروج هست یا هم از نکات مهم هست. معمولا اگر شتاب خودرو شما کاسته شده است میبایست تقصیر را گردن خرابی کاتالیزور انداخت. شاید همین جمله برای چرایی افزایش مصرف سوخت خودرو توسط خرابی کاتالیزور کافی باشد.
کاهش مصرف بنزین خودرو هنگام رانندگی
نه تنها بحث فنی، بلکه فرهنگ رانندگی نیز در مصرف سوخت نقش اساسی دارد. در آخر با راهکارهای فردی که از روشهای کاهش مصرف سوخت خودرو است همراه شما هستیم.
- در صورتی که توقف بیش از ۲ دقیقه دارید، خودرو را خاموش کنید.
- استفاده از حالت آزاد دنده یا به اصطلاح خلاص آن، در هنگام توقف کامل و استفاده از ترمز پارک و یا ترمز دستی میتواند موجب کاهش مصرف سوخت بويژه در خودروهای گیریبکس اتوماتیک شود. این امر از آماده باش موتور برای تامین نیرو میکاهد و درنتیجه مصرف نیز کاهش میابد.
- رعایت سرعت و دور موتور از اهمیت ویژهای بویژه در مسیرهای طولانی برخوردار است! سرعت کمتر قطعا هم به نفع سلامتی شماست و هم به نفع جیب شما!
- استفاده از کولر در سربالاییها که همه میدانند با مصرف بنزین چه میکند!
- در هنگام سرعتهای بیش از ۶۰کیلومتر در ساعت بهتر است شیشههای خودرو را بسته نگهدارید. به علت جریان هوا در هنگام باز بودن، فشار بیشتری به موتور برای تامین نیرو به سبب نیروی معکوس هوا وارد خواهد شد
- در صورتی که خودروی شما مجهز به کروز کنترل است، بهتر است از آن برای مسیرهای طولانی استفاده نمایید. یکنواخت بودن جریان موتور، در برآیند کار کمک شایانی به صرفهجویی در مصرف سوخت خواهد کرد.
امیدواریم راهکارهای ذکر شده، ذهنیت مناسبی را برای شما در خصوص بهینه سازی مصرف سوخت خودرو ایجاد کرده باشد.
از نگاه فنی اولویت اول کارکرد صحیح موتور است. سپس بررسی سیستم جعبهدنده، ترمز و فرمان و در نهایت مجموعه کاتالیزور و اگزوز.
روغن موتورهای بیکیفیت موجب افزایش اصطحلاک موتور و در نتیجه افزایش مصرف سوخت میشود.
میزان مصرف بنزین هر خودرو، در دفترچه راهنمای رسمی خودرو که همراه آن است درج شده است.